קפיטליזם קשוב

קפיטליזם קשוב

על עסקים עם נשמה ועל גישת “קאפיטליזם קשוב”

 

האם החיבור בין עסקים לנשמה אפשרי גם כשהעסק גדל?


בעבודה שלי עם בעלי עסקים, אני תמיד מנסה למצוא את החיבור בין הנשמה שלהם לעשייה שלהם.


עסק בראייה שלי הוא פלטפורמה עבור אדם להגיש את הערך שלו לעולם ומי שבוחר בדרך הזו ורוצה להצליח מרגיש את המחויבות מבפנים.


בשנים האחרונות אני מוצאת את עצמי חוקרת הרבה את העניין של: איך שומרים על החיבור הזה כאשר העסק גדל ומתפתח. והאם בכלל עסקים בינוניים וגדולים יכולים להישאר מחוברים לייעוד ולערכים ובו בזמן להגדיל הכנסות ולהיות רווחיים.


במסע שלי נחשפתי לעשייה עסקית-חברתית ענפה ומרתקת, ובהמשך גם לגישה של “קפיטליזם קשוב”. שם מצאתי סוף סוף את מה שחיפשתי בשנים האחרונות. גישה שמוכיחה בפרקטיקה איך צמיחה, רווחיות והתפתחות אפשריים גם במקביל לשמירה על הייעוד הארגוני, הערכים והנשמה. ולא רק שזה אפשרי, זה אפילו מוביל לצמיחה בריאה, גמישה ומותאמת מאוד לתקופה שבה אנו חיים.


לא קל כעסק בינוני/גדול ללכת בדרך הזו, ההליכה בה דורשת העמקה והתמודדות, שבהתחלה מרגישים מורכבים מאוד, אבל ההבנה שכולם יוצאים הרבה יותר נשכרים מדרך זו, היא הדלק שמאפשר להמשיך ולהשקיע מאמץ.


מהי גישת “קפיטליזם קשוב” ואיך אתם יכולים לאמץ אותה בעסק שלכם?


קפיטליזם בדרך כלל מקושר לנו לחתירה למקסימום רווח, גם אם זה בא על חשבון אחרים. יש שאף מכנים אותו “קפיטליזם חזירי”, כי יש ארגונים שבאמת לקחו אותו לשם.


ב-2007 הקימו ג’ון מאקי ופרופ’ ראג’ סיסודיה ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח, לצורך קידום עקרונות ה”קפיטליזם הקשוב”.


מדובר בגישה הוליסטית לניהול עסקים, השואפת לתת מענה אופטימלי לאתגרים עסקיים וחברתיים של העולם החדש.


לפי גישה זו הקפיטליזם והיסודות עליהם הוא נשען: יזמות, תחרות, מסחר חופשי ושלטון החוק, חיוניים לכלכלה בריאה ומתפקדת, ולצידם חיוניים אלמנטים נוספים כמו אמון, אנושיות, חמלה, שיתוף פעולה ויצירת ערך לכלל מחזיקי העניין.


ארבעת עקרונות הליבה שלפיהם פועל ארגון או עסק, הרוצה ליישם את גישת הקפיטליזם הקשוב, הם:


ייעוד עסקי– הסיבה לשמה העסק קיים מעבר למיקסום רווח, סט הערכים שמובילים את פעילותו.


שותפות עם מחזיקי העניין  בניית מערכת יחסים של שיתוף פעולה ואמון. שאיפה ליצירת יחסי win-win-win עם כלל מחזיקי העניין, באופן התואם את הייעוד והערכים. דוגמה למחזיקי עניין: לקוחות, עובדים, ספקים, בעלי מניות, תורמים, קהילה ועוד.


מנהיגות קשובה– מנהיגות קשובה מונעת מתחושת שליחות ותפיסת תפקיד של מנהיגות משרתת, שאמונה על יצירת ערך לכלל מחזיקי העניין. מנהיגים אלו מלמדים, מניעים, מפתחים ומעניקים השראה לאנשים, ואינם מובילים באמצעות גישה מבוססת פחד. הם מומחים בחשיבה מערכתית ובהבנה מעמיקה של הקשרים בין מחזיקי העניין השונים.


תרבות ארגונית – סט ערכים ונורמות התנהגות, המהווים בסיס למרקם החברתי של הארגון, ומחברים את מחזיקי העניין אלו לאלו ולייעוד משותף.

אני ממליצה לכם לקרא את העקרונות ולראות מה אתם יכולים לאמץ כבר היום, גם אם היום אתם עסק קטן ואפילו “עסק של אדם אחד”. 


שני הסעיפים הראשונים רלוונטיים, ומאוד תורמים להתבססות וצמיחה גם של עסק קטן: הגדרת ייעוד עסקי וערכים מובילים + התבוננות על מערכת היחסים שלכם עם כל אחד ממחזיקי העניין, ובניית תהליכים, התנהגויות והרגלים מבוססי win-win-win. 

*******************


לעבודה יחד איתי על פיתוח העסק או המיזם שלך בהלימה לערכים שלך ובמטרה להתקדם לעבר מימוש החזון שלך, אני מזמינה אותך לקבוע איתי פגישת חשיבה על העסק שלך


בפוסט הבא ניתן לקרוא עוד על השקעה, תנועה של כסף והשפעה


הידעת? הובלת ארגון בגישת הקפיטליזם הקשוב תורמת לחוסן שלו. את החוסן של חברות אלו ואת גמישותן לבצע שינויים והתאמות בעיתות משבר יכולנו לראות בתקופת הקורונה. ומה לגבי עסקים קטנים? על כך בפוסט: שינוי בתנאי אי ודאות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Email
Phone
Messenger
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
גלילה למעלה
דילוג לתוכן